Vilken yogamatta passar dig?

DIN GUIDE TILL RÄTT YOGAMATTA


Att välja yogamatta kan tyckas vara svårt. Men med rätt hjälp så hittar man ofta sin favorityogamatta snabbt. Jag är utbildad yogalärare och har bra erfarenhet av att välja yogamatta. Man kan alltid mejla med mig för att få hjälp på info@yogia.se alternativt chatta med mig på Yogia.se.

Nedan följer en utförlig guide för att dig som går på yoga ska kunna välja rätt yogamatta. Det handlar ofta om hur pass van yogi man är, samt vilken typ av yoga man utöver. 
Man brukar dela upp yogan i lugn yoga tex Yinyoga. Fysisk yoga tex Ashtangayoga samt Hot Yoga (Bikram yoga)


HALKFRIA YOGAMATTOR - FINNS DET?

Många yogamattor kan kännas lite halkiga i början. Det finns olika tips för yogamattorna ska bli tröga och halkfri. Vissa yogamattor blir halkiga när du är svettig samtidigt som vissa yogamattor blir trögare när du är svettig. Det som är gemensamt för mattorna är att man måste "yoga in" sin yogamatta. Det tar olika lång tid beroende hur ofta och vilken form yoga du utövar. Vissa yogamattor från tex Manduka, kan du påskynda detta. Se mer nedan.


YOGA FÖR NYBÖRJAREN

I princip är vi alla nybörjare i yoga. Vi har ständigt mer att lära. Men skillnaden kan vara att man vet vilken typ av yogamatta man tycker om när man har utövat yoga några år. Är man helt ny kan det kännas som en djungel. Därför har vi tagit fram denna guide för att du lättare ska kunna hitta din favoritmatta.


VÅRA OLIKA TYPER AV YOGAMATTOR

MANDUKA

Manduka yogamatta PRO: Manduka PRO är en grymt bra yogamatta som är en av Mandukas storsäljare. Manduka lämnar livstids garanti på denna matta!
Mått: 180 cm x 66 cm
Vikt: 3,4 kg
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du ”yogat” in din PRO yogamatta. Se filmen här under om hur du snabbare kan "yoga in" din matta för bästa grepp
Dämpning: PRO mattan är hela 6mm tjock vilket ger en mycket bra dämpning för knä och leder. Även skön vid stillasittande yoga.
Material: PRO är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: På grund av sin tjocklek passar Manduka PRO yogamatta bra till tex yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, fysisk yoga samt hot yoga.
Värt att veta: Livstids garanti

Manduka yogamatta ProLite:  Manduka PROlite i princip lika PRO. Skillnaden är endast tjockleken/vikten. PROlite är en av Mandukas storsäljare. Manduka lämnar livstids garanti på denna matta!
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 1,8 kg
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du yogat in din PROlite yogamatta. Se mer hur du snabbare kan "yoga in" din matta för bästa grepp här
Dämpning: PROLite yogamatta är 5mm tjock. Det är lite tjockare än standard matta och ger en mjuk behaglig känsla för knä och leder.
Material: PROLite är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: En bra matta till samtliga yogaformer. Fysiska som lugna. Även Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti

Manduka yogamatta eKO: Manduka eKO mat: Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta ger dig bra dämpning med sin 5 mm tjocklek och ger dig ett bra grepp pga sin unika yta.
Mått: 180 cm x 66 cm
Vikt: 3,2kg
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 5mmt tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk, 
dock giftfri matta

Manduka yogamatta eKO Lite: Manduka eKO Lite mat: Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta är lika eKo mat dock lite tunnare och lättare.
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 2kg
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 4mm tjock vilket ger en tillräcklig dämpning om man inte har problem med knä och leder. 4mm ger dig lättare balans än de tjockare mattorna.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga. Dock kanske man vill ha en lite tjockare matta till stilla yogaformer.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk, dock giftfri matta

Manduka yogamatta Superlite/travelmat: Manduka Superlitmat: Mandukas ekologiska serie av eKo mat. Denna slitstarka ekologiska är perfekt att ha med sig på resan. Rulla ihop eller vik ihop. Endast 1,5mm tjock.
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 0,9kg
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är en tunn resematta och ger ingen dämpning i sig själv.
Material:  Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga, dock främst till stående yogapositioner.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk, dock giftfri matta

Manduka yogamatta LiveON:  Manduka LiveOn mat: Mandukas LiveON mat passar bra till nybörjare. Lätt att bära med sig.
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 0,7kg
Grepp/Struktur: Bra grepp men blir lätt lite hal om du svettas mycket
Dämpning: 5mm yogamatta som ger bra dämpning för knä och leder med sitt speciella PLUSfoam material.
Material Hållbart PLUSfoam®, ett miljövänligt alternativ till kemiskt lastat skum. 100% återvinningsbar. 100% fri från latex och passar därför bra för de som har en latexallergi.
Passar till. Passar bra till dig som är nybörjare. Bra dämpning, men kan bli lite hal om man svettas mycket. Använd gärna en yogahandduk på mattan om du ska utöva mycket fysisk yoga.
Värt att veta: En otroligt lätt matta att bära med sig

Hur du yogar in din Yogamatta från Manduka (Pro och Prolite)


Klicka här för att komma till Mandukas stora urval av yogamattor

YOGIRAJ

YogiRAJ yogamatta Sadhaka: Sadhaka är en yogamatta som passar bra till nybörjare. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri.
Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm
Vikt: 1,1kg
Grepp/Struktur: Sadhaka är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till dom allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 4mm vilket är standard. Den ger en viss dämpning
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm

YogiRAJ yogamatta Sadhaka plus: Sadhaka plus är en yogamatta som passar bra till nybörjare och till den erfarne yogisen. 
Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri. Även mycket bra dämpning
Mått: 183 cm x 61 cm x 6mm
Vikt: 1,7kg
Grepp/Struktur: Sadhaka Plus är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till de allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 6mm vilket är lite tjockare än standard. Den ger en mycket bra dämpning
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 4mm

YogiRAJ yogamatta Maharaja Deluxe: Maharaja Deluxe är en av våra bestsellers, omtyckt för sin goda dämpning och utmärkta grepp i kombination med att den är helt ekologisk. Maharaja är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen på mattan känner du dig nära jorden under hela din träning.
Mått: 183 cm x 60 cm x 6mm
Vikt: 3kg
Grepp/Struktur: Maharaja Deluxe har ett utmärkt grepp, även när du svettas
Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt dig med känsliga knän och leder.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: På grund av sin 6 mm tjocklek och sitt utmärkta grepp passar Maharaja Deluxe väldigt bra till yinyoga, restorative yoga, kundaliniyoga, ishtayoga, medicinsk yoga och hatha yoga.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm

Klicka här för att komma till YogiRajs yogamattor

GROUNDED FACTORY

Grounded Factory: Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.
Mått: 173 cm x 61 cm x 4mm
Vikt: 2,7kg
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material Naturgummi, ekologisk färg, giftfritt lim. Mockatopp
Passar till. För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna)

Klicka här för att komma till Grounded Factorys yogamattor


YOGISH COLLECTIVE

Yogish Collective yogamatta: Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.
Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm
Vikt: 3,2kg
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 3-4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till. För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna)

Klicka här för att komma till Yogish Collectives yogamattor


OHMAT
 
OHMat yogamatta: Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.
Mått: 180 cm x 61 cm x 3mm/4mm
Vikt: 2,5kg
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till. För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna)

Klicka här för att komma till OHMats yogamattor