Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Välj rätt yogamatta!

Att välja rätt yogamatta kan tyckas vara svårt. Det handlar ofta om hur pass van yogi du är, samt vilken typ av yoga du ska utöva.
Här kommer en guide till hur du hittar den perfekta yogamattan för dig.

Man kan säga att alla är nybörjare i yoga eftersom vi aldrig kan bli riktigt fullärda. Det kan däremot vara lättare för någon som utövat yoga under några år att veta vilken typ av yogamatta man tycker om. Det finns ju så otroligt många mattor som skiljer sig inte bara från material utan även storleksmässigt och funktionsmässigt. Är du helt ny kan det kännas som en djungel. Våra förhoppningar är att du som är osäker på vilken matta som passar dig ska bli klokare genom denna guide. 

Halkfria mattor - finns det? 
Många yogamattor kan kännas lite halkiga i början. Vissa yogamattor blir halkiga när du är svettig samtidigt som vissa yogamattor blir trögare när du är svettig. Det finns olika tips för hur du får din yogamatta tröga och halkfri. Men det viktigaste är att du måste "yoga in" din yogamatta. Det tar olika lång tid beroende på hur ofta och vilken form av yoga du utövar. 

Nedanför hittar du information om olika yogamattorna som finns hos Yogia.


Manduka

Manduka yogamatta PRO

En grymt bra yogamatta som är en av Mandukas storsäljare. 

Mått: 180 cm x 66 cm.
Vikt: 3,4 kg.
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du ”yogat” in din PRO yogamatta. 
Dämpning: PRO mattan är hela 6mm tjock vilket ger en mycket bra dämpning för knä och leder. Även skön vid stillasittande yoga.
Material: PRO är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: På grund av sin tjocklek passar Manduka PRO yogamatta bra till tex yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, fysisk yoga samt Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti!


Manduka yogamatta ProLite

Skillnaden på PRO och PROLite är endast tjockleken/vikten. PROlite är en av Mandukas storsäljare. 

Mått: 180 cm x 61 cm.
Vikt: 1,8 kg.
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du yogat in din PROLite yogamatta.
Dämpning: PROLite yogamatta är 5mm tjock. Det är lite tjockare än standard matta och ger en mjuk behaglig känsla för knä och leder.
Material: PROLite är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: En bra matta till samtliga yogaformer. Fysiska som lugna. Även Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti!

Manduka yogamatta eKO

Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta ger dig bra dämpning med sin 5 mm tjocklek och ger dig ett bra grepp pga sin unika yta.

Mått: 180 cm x 66 cm.
Vikt: 3,2kg.
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 5mmt tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är det en giftfri matta!

Manduka yogamatta eKOLite

Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta är lik eKo men lite tunnare och lättare.

Mått: 180 cm x 61 cmVikt: 2kg.
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 4mm tjock vilket ger en tillräcklig dämpning om man inte har problem med knä och leder. 4mm ger dig lättare balans än de tjockare mattorna.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga. Dock kanske man vill ha en lite tjockare matta till stilla yogaformer.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är den en giftfri matta!

Manduka yogamatta Superlite/travelmat

Denna slitstarka ekologiska är perfekt att ha med sig på resan. Rulla ihop eller vik ihop. Endast 1,5mm tjock.

Mått: 180 cm x 61 cm.
Vikt: 0,9kg.
Grepp/Struktur: Mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är en tunn resematta och ger ingen dämpning i sig själv.
Material:  Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga, dock främst till stående yogapositioner.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är det en giftfri matta!

Manduka yogamatta LiveON
(ta bort)

Mandukas LiveON mat passar bra till nybörjare. Lätt att bära med sig.

Mått: 180 cm x 61 cm.
Vikt: 0,7kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp men blir lätt lite hal om du svettas mycket.
Dämpning: 5mm yogamatta som ger bra dämpning för knä och leder med sitt speciella PLUSfoam material.
Material: Hållbart PLUSfoam®, ett miljövänligt alternativ till kemiskt lastat skum. 100% återvinningsbar. 100% fri från latex och passar därför bra för de som har en latexallergi.
Passar till: Passar bra till dig som är nybörjare. Bra dämpning, men kan bli lite hal om man svettas mycket. Använd gärna en yogahandduk på mattan om du ska utöva mycket fysisk yoga.
Värt att veta: En otroligt lätt matta att bära med sig!

Se filmen här under om hur du snabbare kan "yoga in" din Manduka yogamatta för bästa grepp!


YogiRaj

YogiRAJ yogamatta Sadhaka

Sadhaka är en yogamatta som passar bra till nybörjare. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri.

Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 1,1kg.
Grepp/Struktur: Sadhaka är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till dom allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 4mm vilket är standard. Den ger en viss dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm.

YogiRAJ yogamatta Sadhaka plus

Sadhaka plus är en yogamatta som passar bra till nybörjare och till den erfarne yogisen. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri. Även mycket bra dämpning.

Mått: 183 cm x 61 cm x 6mm.
Vikt: 1,7kg.
Grepp/Struktur: Sadhaka Plus är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till de allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 6mm vilket är lite tjockare än standard. Den ger en mycket bra dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 4mm.

YogiRAJ yogamatta Maharaja Deluxe

Maharaja Deluxe är en av våra bästsäljare, omtyckt för sin goda dämpning och utmärkta grepp i kombination med att den är helt ekologisk. Maharaja är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen på mattan känner du dig nära jorden under hela din träning.

Mått: 183 cm x 60 cm x 6mm.

Vikt: 3kg.
Grepp/Struktur: Maharaja Deluxe har ett utmärkt grepp, även när du svettas.
Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt dig med känsliga knän och leder.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: På grund av sin 6 mm tjocklek och sitt utmärkta grepp passar Maharaja Deluxe väldigt bra till yinyoga, restorative yoga, kundaliniyoga, ishtayoga, medicinsk yoga och hatha yoga.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm.Grounded Factory

Grounded Factory yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.

Mått: 173 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 2,7kg.

Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.

Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material: Naturgummi, ekologisk färg, giftfritt lim.

Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.

Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).


Yogish Collective

Yogish Collective yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.

Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 3,2kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 3-4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material: Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).


OHMat

OHMat yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.

Mått: 180 cm x 61 cm x 3mm/4mm.
Vikt: 2,5kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material: Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.

Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.

Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).


Hoppas detta var till någon hjälp. Har du ytterligare frågor så tveka inte att höra av dig genom att mejla info@yogia.se. Alternativt skicka väg ett chattmeddelande på Yogia.se