Välj rätt yogamatta!

Att välja rätt yogamatta kan tyckas vara svårt. Det handlar ofta om hur pass van yogi du är, samt vilken typ av yoga du ska utöva.
Här kommer en guide till hur du hittar den perfekta yogamattan för dig.

Man kan säga att alla är nybörjare i yoga eftersom vi aldrig kan bli riktigt fullärda. Det kan däremot vara lättare för någon som utövat yoga under några år att veta vilken typ av yogamatta man tycker om. Det finns ju så otroligt många mattor som skiljer sig inte bara från material utan även storleksmässigt och funktionsmässigt. Är du helt ny kan det kännas som en djungel. Våra förhoppningar är att du som är osäker på vilken matta som passar dig ska bli klokare genom denna guide. 

Halkfria mattor - finns det? 
Många yogamattor kan kännas lite halkiga i början. Vissa yogamattor blir halkiga när du är svettig samtidigt som vissa yogamattor blir trögare när du är svettig. Det finns olika tips för hur du får din yogamatta tröga och halkfri. Men det viktigaste är att du måste "yoga in" din yogamatta. Det tar olika lång tid beroende på hur ofta och vilken form av yoga du utövar. 

Nedanför hittar du information om olika yogamattorna som finns hos Yogia.


Manduka

Manduka yogamatta PRO

En grymt bra yogamatta som är en av Mandukas storsäljare. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 66 cm.
Vikt: 3,4 kg.
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du ”yogat” in din PRO yogamatta. 
Dämpning: PRO mattan är hela 6mm tjock vilket ger en mycket bra dämpning för knä och leder. Även skön vid stillasittande yoga.
Material: PRO är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: På grund av sin tjocklek passar Manduka PRO yogamatta bra till tex yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, fysisk yoga samt Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti!


Manduka yogamatta ProLite

Skillnaden på PRO och PROLite är endast tjockleken/vikten. PROlite är en av Mandukas storsäljare. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 61 cm.
Vikt: 1,8 kg.
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du yogat in din PROLite yogamatta.
Dämpning: PROLite yogamatta är 5mm tjock. Det är lite tjockare än standard matta och ger en mjuk behaglig känsla för knä och leder.
Material: PROLite är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: En bra matta till samtliga yogaformer. Fysiska som lugna. Även Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti!

Manduka yogamatta eKO

Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta ger dig bra dämpning med sin 5 mm tjocklek och ger dig ett bra grepp pga sin unika yta. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 66 cm.
Vikt: 3,2kg.
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 5mmt tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är det en giftfri matta!

Manduka yogamatta eKOLite

Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta är lik eKo men lite tunnare och lättare. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 61 cmVikt: 2kg.
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 4mm tjock vilket ger en tillräcklig dämpning om man inte har problem med knä och leder. 4mm ger dig lättare balans än de tjockare mattorna.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga. Dock kanske man vill ha en lite tjockare matta till stilla yogaformer.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är den en giftfri matta!

Manduka resematta eKOSuperlite

Denna slitstarka ekologiska är perfekt att ha med sig på resan. Rulla ihop eller vik ihop. Endast 1,5mm tjock. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 61 cm.
Vikt: 0,9kg.
Grepp/Struktur: Mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är en tunn resematta och ger ingen dämpning i sig själv.
Material:  Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga, dock främst till stående yogapositioner.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är det en giftfri matta!

Manduka yogamatta GRP antislip

Hot yogamatta från Manduka. Spelar ingen roll hur mycket du svettas så kommer denna mattan att stå emot för att halka. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 66 cm.
Vikt: 3,3kg.
Grepp/Struktur: Toppen har en läderliknande yta som har en outstanding förmåga att bli halkfri när man svettas.
Dämpning: Mattan är 6mm tjock vilket ger otroligt bra dämpning för knä och leder.
Material: GRP: s kärn- och bottenskikt är tillverkade av hållbart naturligt trädgummi. Tillverkad i en miljövänlig fabrik i Spanien för att säkerställa att inga giftiga utsläpp släpps ut i atmosfären, gör att GRP är bra för planeten.
Passar till: Passar framför allt bra till dig som vill utöva fysisk yoga och Hot Yoga. Till denna mattan behöver du ingen yogahandduk under Hot yogan.
Värt att veta: Mattan absorberar fukt och eliminerar dålig lukt!


Se filmen här under om hur du snabbare kan "yoga in" din Manduka yogamatta för bästa grepp!


YogiRaj

YogiRAJ yogamatta Allround 4mm

Allround är en yogamatta som passar bra till nybörjare. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 1,1kg.
Grepp/Struktur: Allround är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till dom allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 4mm vilket är standard. Den ger en viss dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm.

YogiRAJ yogamatta Allround 6mm

Allround är en yogamatta som passar bra till nybörjare och till den erfarne yogisen. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri. Även mycket bra dämpning. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 183 cm x 61 cm x 6mm.
Vikt: 1,7kg.
Grepp/Struktur: Allround är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till de allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 6mm vilket är lite tjockare än standard. Den ger en mycket bra dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 4mm.

YogiRAJ yogamatta Organic

Yogamattan är, precis som hela Yogirajs sortiment, helt fri från gifter, tungmetaller och azofärgämnen. Den är dessutom återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar.
Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 183 cm x 60 cm x 4 mm
Vikt: 3kg.
Grepp/Struktur: Överlägset grepp i vått och torrt. Tål vatten och kyla utan att spricka. Får dock aldrig sköljas, spolas eller dammsugas. Hög elasticitet och motståndskraft.
Dämpning: Yogiraj organic 4mm ger bra stötdämpning och friktion för bästa grepp.
Material: Naturgummi och 100 % naturlig juteväv, material som är mycket säkert och slitstarkt. OBS! Yogmattan bör ej användas tillsammans med en yogahandduk med nubbar eftersom dessa sliter på yogamattan.
Passar till: Dig som söker en lyxig yogamatta med mycket god slitstyrka och komfort.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en väldigt karaktäristisk doft. För dig som är känslig mot starka dofter är ett icke-ekologiskt alternativ möjligtvis bättre!

YogiRAJ yogamatta Grip Mat

"Här snackar vi supergrepp, bäst i klassen!" säger Metro Modes yogatestpanel som utsåg Grip Mat 5 mm till bästa yogamattan 2016. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180cm x 61 cm x 5 mm
Vikt: 1,7kg.
Grepp/Struktur: Grip Mat yogamatta är designad att suga upp svett och transportera bort fukt, så oavsett hur svettig du blir så hittar du greppet. Hög elasticitet och motståndskraft.
Dämpning: Tjockt underskikt av giftfri PVC dämpar dina händer, fötter och leder som är i mattan (t ex höfter och knän).
Material: Tunt toppskikt av slitstarkt polyuretan transporterar bort svett och absorberar fukt för att hjälpa dig att få ett grepp på yogamattan. Fri från latex. Alla våra mattor av PVC är certifierat giftfria av oberoende laboratorium; de innehåller varken ftalater, AZO, DOP eller tungmetaller.
Passar till: Med denna ultraabsorberande premiummatta kan du göra även de mest krävande yogapositioner dagligen.
Värt att veta: Liksom alla YogiRAJs yogamattor helt fri från gifter!Grounded Factory

Grounded Factory yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 173 cm x 61 cm x 4mm.4
Vikt: 2,7kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material: Naturgummi, ekologisk färg, giftfritt lim. 
Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).

Grounded Factory travel mat

Perfekta yogamattan att ha med på resan tack vare den låga vikten. Är också så pass tunn att du lätt kan vika den. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 173 x 61 cm x 1,5 mm
Vikt: 1,1kg.
Grepp/Struktur: Den mjuka mockaliknande ytan har en anti-slip funktion som aktiveras när den kommer i kontakt med fukt. 
Dämpning: Detta är en tunn yogamatta och ger därför ingen dämpning i sig. 
Material: Naturgummi, ekologisk färg, giftfritt lim. Mattan består av naturligt hållbart gummi och är fri från metaller som bly och kadmium. Tryckt med vattenbaserad ekologisk färg. 
Passar till: Perfekt för Hot Yoga men även skön att använda till tex Yinyoga och Kundalini (och andra mer sittandes yogaformer).
Värt att veta: Perfekt att lägga ovanpå lånemattan på studion eller gymmet (fräschare).Yogish Collective

Yogish Collective yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 3,2kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som är standard dämpning.
Material: Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).

Yogish Collective yogamatta Super Grip

Supergrepp och miljövänlig yogamatta med Yogish Collectives vackra monogram. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 183 cm x 68 cm x 5mm (extra bred!)
Vikt: 2,5 kg
Grepp/Struktur: Denna extrema greppvänliga yogamatta ger dig perfekt grepp för att hjälpa dig i din yogaträning. Perfekt för dig som ställer krav på en högpresterande matta. Undvik skador som kan uppkomma när man glider vid avancerade positioner. Naturligt gummi ger också ett bra grepp mot golvet, så att inte mattan glider mot golvytan.
Dämpning: Denna yogamatta är 5mm tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Tillverkad av naturgummi med en mjuk yta som har ett fantastiskt grepp av eco-polyurethane. Helt fri från PVC, latex, silikon, giftigt lim och phthalates.
Passar till: Passar till alla yogaformer men framför allt till fysisk yoga och Hot Yoga.
Värt att veta: Enkel och hygienisk att torka av med fuktig trasa.OHMat

OHMat yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180 cm x 61 cm x 3mm/4mm.
Vikt: 2,5kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm är standard & 3mm yogamatta har lite mindre dämpning.
Material: Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).

OHMat yogamatta Chakra

Vackert mönster föreställande de 7 chakra som har betydelse för oss i våra liv. Var unik på yogan med denna härliga yogamatta. Fler färger och utföranden finns på Yogia.

Mått: 180x61cmx3mm/5mm.
Vikt: 3,5kg (5mm mattorna). 
Grepp/Struktur: Ju mer du svettas, desto bättre grepp med den inbyggda antislip-funktionen. 
Dämpning: 3mm tjock yogamatta innebär lite dämpning. 5mm innebär bättre dämpning.
Material: 100% nedbrytbart natugummi, övre lagret i mikrofiber. Ekologiskt, vattenbaserat bläcktryck. Fri från latex, silikon och giftigt lim.
Passar till: Lämplig för alla yogaformer. Perfekt för Bikram, Hot Yoga, Ashtanga, Vinyasa och power Yoga med anledning av det högabsorberande toppskiktet.
Värt att veta: Du med fördel spraya lite lätt på mattan före användning med vatten. Ger en enorm effekt på antislip funktionen.Hoppas detta var till någon hjälp. Har du ytterligare frågor så tveka inte att höra av dig genom att mejla info@yogia.se. Alternativt skicka väg ett chattmeddelande på Yogia.se