Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Yogamatta - Välj rätt yogamatta


DIN GUIDE TILL RÄTT YOGAMATTA


Att välja yogamatta kan tyckas vara svårt. Men med rätt hjälp så hittar man ofta sin favorityogamatta snabbt. Som utbildad yogalärare har jag bra erfarenhet av att välja yogamatta. Man kan alltid mejla med mig för att få hjälp på info@yogia.se alternativt chatta med mig på Yogia.se.

Nedan följer en utförlig guide för att du som utövar yoga ska kunna välja rätt yogamatta. Det handlar ofta om hur pass van yogi man är, samt vilken typ av yoga man utövar. Man brukar dela upp yogan i lugn yoga till exempel Yinyoga. Fysisk yoga till exempel Ashtangayoga samt Hot Yoga (Bikram yoga). 


HALKFRIA YOGAMATTOR - FINNS DET?

Många yogamattor kan kännas lite halkiga i början. Det finns olika tips för att yogamattorna ska bli tröga och halkfria. Vissa yogamattor blir halkiga när du är svettig, precis som att andra yogamattor blir trögare när du är svettig. Det som är gemensamt för mattorna är att man måste "yoga in" sin yogamatta. Det tar olika lång tid beroende på hur ofta och vilken form av yoga du utövar. Med vissa yogamattor från exempelvis Manduka, kan du påskynda detta. Mer om detta kan du läsa här nedanför.


YOGA FÖR NYBÖRJAREN

I princip är vi alla nybörjare i yoga. Vi har ständigt mer att lära, men skillnaden kan vara att man vet vilken typ av yogamatta man tycker om när man har utövat yoga i några år. Är man helt ny kan det kännas som en djungel att hitta rätt för just dig och därför har vi tagit fram denna guide för att du lättare ska kunna hitta din favoritmatta.


VÅRA OLIKA TYPER AV YOGAMATTOR

MANDUKA

Manduka yogamatta PRO: Manduka PRO är en grymt bra yogamatta och en av Mandukas storsäljare. Manduka lämnar livstids garanti på denna matta!
Mått: 180 cm x 66 cm
Vikt: 3,4 kg
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du ”yogat” in din PRO yogamatta. Se mer hur du snabbare kan "yoga in" din matta för bästa grepp här
Dämpning: PRO mattan är 6mm tjock vilket ger en mycket bra dämpning för knä och leder. Mattan är på så vis även skön vid stillasittande yoga.
Material: PRO är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX, är certifierad och 100% latexfri. Den är dock inte ekologisk.
Passar till: Tack vare sin tjocklek passar Manduka PRO yogamatta bra till tex yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, fysisk yoga samt hot yoga.
Värt att veta: Livstids garanti

Manduka yogamatta ProLite:  Manduka PROlite är i grund och botten lika som Manduka PRO. Skillnaden är endast tjockleken och vikten. PROlite är en annan av Mandukas storsäljare. Manduka lämnar livstids garanti även på denna matta!
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 1,8 kg
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du yogat in din PROlite yogamatta. Se mer hur du snabbare kan "yoga in" din matta för bästa grepp här.
Dämpning: PROLite yogamatta är 5mm tjock. Det är lite tjockare än din standardmatta och ger en mjuk behaglig känsla för knä och leder.
Material: PROLite är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX, är certifierad och 100% latexfri. Den är dock inte ekologisk.
Passar till: En bra matta till samtliga yogaformer. Fysiska som lugna, även Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti

Manduka yogamatta eKO: Manduka eKO mat: Mandukas ekologiska serie. Denna slitstarka, ekologiska yogamatta ger dig bra dämpning med sin tjocklek på 5 mm och ger dig ett bra grepp tack vare sin unika yta.
Mått: 180 cm x 66 cm
Vikt: 3,2kg
Grepp/Struktur: Manduka eKo har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 5mm tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en matta som inte är ekologisk.

Manduka yogamatta eKO Lite: Manduka eKO Lite mat: Mandukas ekologiska serie. Denna slitstarka ekologiska yogamatta är lika eKo mat dock lite tunnare och lättare.
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 2kg
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 4mm tjock vilket ger en tillräcklig dämpning om man inte har problem med knä och leder. 4mm ger dig lättare balans än de tjockare mattorna.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga. Dock rekommenderar vi en lite tjockare matta till stilla yogaformer.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en matta som inte är ekologisk.

Manduka yogamatta Superlite/travelmat: Manduka Superlitmat: Mandukas ekologiska serie av eKo mat. Denna slitstarka ekologiska är perfekt att ha med sig på resan. Rulla ihop eller vik ihop. Endast 1,5mm tjock.
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 0,9kg
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är en tunn resematta och ger ingen dämpning i sig själv.
Material:  Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga, dock främst till stående yogapositioner.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en matta som inte är ekologisk.

Manduka yogamatta LiveON:  Manduka LiveOn mat: Mandukas LiveON-mattan passar bra till nybörjare. Lätt att bära med sig.
Mått: 180 cm x 61 cm
Vikt: 0,7kg
Grepp/Struktur: Bra grepp men blir lätt lite hal om du svettas mycket
Dämpning: 5mm yogamatta som ger bra dämpning för knä och leder med sitt speciella PLUSfoam material.
Material Hållbart PLUSfoam®, ett miljövänligt alternativ till kemiskt lastat skum. 100% återvinningsbar, 100% fri från latex och passar därför bra för de som har latexallergi.
Passar till. Passar bra till dig som är nybörjare. Bra dämpning, men kan bli lite hal om man svettas mycket. Använd gärna en yogahandduk på mattan om du ska utöva mycket fysisk yoga.
Värt att veta: En otroligt lätt matta att bära med sig.

Hur du yogar in din Yogamatta från Manduka (Pro och Prolite) kan du se genom att klicka på länken här


YOGIRAJ

YogiRAJ yogamatta Sadhaka: Sadhaka är en yogamatta som passar bra för nybörjare. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger dig ett bra grepp och den är självklart helt giftfri.
Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm
Vikt: 1,1kg
Grepp/Struktur: Sadhaka är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan eventuellt behöva en yogahandduk till de allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 4mm i standard. Den ger en viss dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (även fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid de allra svettigaste yogapassen för att undvika att halka.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp. Finns även i 6mm tjocklek.

YogiRAJ yogamatta Sadhaka plus: Sadhaka plus är en yogamatta som passar bra dig som är nybörjare likväl till dig som är erfaren.
Mattan är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger dig ett bra grepp. Den har mycket bra dämpning och är givetvis giftfri.
Mått: 183 cm x 61 cm x 6mm
Vikt: 1,7kg
Grepp/Struktur: Sadhaka Plus är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till de allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 6mm vilket är lite tjockare än standard och ger mycket dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen för att undvika att halka.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i tjockleken 4 mm.

YogiRAJ yogamatta Maharaja Deluxe: Maharaja Deluxe är en av våra storsäljare, omtyckt för sin goda dämpning och utmärkta grepp i kombination med att den är helt ekologisk. Maharaja är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen på mattan känner du dig nära jorden under hela din träning.
Mått: 183 cm x 60 cm x 6mm
Vikt: 3kg
Grepp/Struktur: Maharaja Deluxe har ett utmärkt grepp, även när du svettas.
Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt dig med känsliga knän och leder.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: På grund av sin 6 mm tjocklek och sitt utmärkta grepp passar Maharaja Deluxe väldigt bra till yinyoga, restorative yoga, kundaliniyoga, ishtayoga, medicinsk yoga och hatha yoga.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm.


GROUNDED FACTORY

Grounded Factory: Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.
Mått: 173 cm x 61 cm x 4mm
Vikt: 2,7kg
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning.
Material Naturgummi, ekologisk färg, giftfritt lim. Mockatopp.
Passar till. För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utövar all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna)


YOGISH COLLECTIVE

Yogish Collective yogamatta: Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.
Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm
Vikt: 3,2kg
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 3-4mm yogamatta som har mindre dämpning, men som lättare ger balans under yogan.
Material Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturlig trädgummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till. För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).OHMAT
 
Ohmat yogamatta: Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan.
Mått: 180 cm x 61 cm x 3mm/4mm
Vikt: 2,5kg
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som har mindre dämpning, men som ger bättre balans.
Material Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till. För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).