Vad är Yinyoga?

Yinyoga, denna ljuvliga yogaform där vi vilar oss in i positionerna och kommer åt kroppens bindväv.
Läs, inspireras och kliv in i Yinyogans värld.

Hur fungerar Yinyogan?

Yinyoga karaktäriseras av passiva positioner där det centrala fokuset ligger på att skapa stillhet och en medveten närvaro. Varje position hålls en längre stund, vanligtvis 3-7  minuter, i syfte att ta stilla tankar, lugna sinnet och komma åt kroppens bindväv. Yinyoga handlar inte om att utmana sig själv till att gå så djupt in i en stretch som möjligt och inte heller att hålla en position så lång tid som möjligt. Faktum är att utmaningen ligger i att släppa alla omkringliggande sinnesintryck och istället fokusera på andning och att skapa en djupare kontakt med sin kropp.


Yin & Yang

Inom Yinyogan handlar det om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Yin är motvikten till Yang som innefattar mer krävande fysisk rörelse samt utmanande ställningar. Genom att förena yin/stillhet, och yang/dynamisk rörelse så skapas balans och mer välbefinnande i tillvaron.


Fördelarna: Minskad värk och stelhet

När man fokuserar på att få kontakt med kroppens yin partier; ligament, leder och bindväv tillämpas ofta positioner där fokus ligger på höfter och ländrygg. Dessa områden i kroppen är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin många fysiska såväl som emotionella spänningar.

Det är känt att yinyogan har sitt säte i kinesisk medicin. Enligt kinesisk medicin hävdar man att alla människor besitter en livskraft kallad qi, som flödar genom våra kroppar. Denna livskraft flödar i sin tur genom energikanaler som kallas för meridianer som går via bindväven. Eftersom bindväven är direkt kopplad till kroppens inre organ, stimuleras bindväven och flödet av qi i kroppen balanseras då vi utövar positioner från yinyogan. Stimulansen resulterar i sin tur även i att eventuella stagnationer i kroppen löses upp och underlättar för cirkulationen i kroppen.


Passar Yinyoga för alla?

Det bästa med yinyoga är att det faktiskt passar alla, oavsett ålder eller fysik. Yinyoga handlar om att anpassa rörelsen utefter din egen förmåga och kropp. Alla tankar kring prestation lämnar vi utanför. För att hitta balans mellan utmaning och komfort i positioner som kan upplevas utmanande, kan man ta hjälp av redskap såsom bolster, yogablock/klossar och filtar. På så sätt hjälper vi kroppen att slappna av så mycket som möjligt i den delen av kroppen som är aktiv i positionerna.

Yinyoga är en ideal yogaform för personer som utövar sporter som är väldigt fysiskt påfrestande för kroppen, såsom bollsporter och styrketräning. Till den typen av träning är yinyogan ett fantastiskt komplement eftersom fokus ligger på ligament, leder och bindväv vilket är delar av kroppen som kan påverkas i viss negativ bemärkelse när vi utmanar och belastar kroppen hårt. Yinyogan hjälper dessutom till att skydda kroppen mot förtidigt åldrande i form av stelhet och orörlighet.


Favoritprodukter till Yin

Här har vi samlat massor av härliga produkter i utvalda kategorier som vi vet är uppskattade bland våra yinkunder.  Allt från yinyogamattor, passande kläder och perfekta props/tillbehör för yinyoga.

Ullmattor
Supermjuka ullmattor i 100% merinoull är en storfavort bland våra Yinkunder!

Yogamatta Organic 6mm från YogiRAJ
Yogamattor för Yin

Tjockare mattor som alla är perfekta för Yinyoga eller andra lugna yogaformer.

Bolster
Underbara bolster som hjälper dig att slappna av och hitta in i positionerna.


Ögonkuddar
Pricken över i vid avslappningen är en ögonkudde. 

Yogafiltar
Unna dig själv en extra skön savasana med en värmande ljuvlig filt.

Nackkuddar
Ett avlastande mjukt stöd både för din nacke och ditt huvud. 


Yogablock / Klossar
Block som underlättar när du vill stötta upp eller inte riktigt når ner till marken.

Yogabälten
Perfekt att ha som ett avlastande stöd runt knäna i en liggande fjäril. 

Mysiga kläder för Yin
Mjuka, sköna kläder som håller dig varm och bekväm under Yinyogan.


Yogaoljor
Ta din avslappning till en ny nivå med avslappnande yogaoljor i praktiska rollers.

Smudgekit
Rena platsen där du ska utföra din yoga med dessa härliga smudgekit.

Kristaller & stenar
Balansera dina energier och chakran med olika kristaller och stenar.