Tips på yogakläder

Se alla Yogias kläder här

Att välja yogakläder är ibland inte helt lätt. Du vill ju helst inte känna av dom under yogan, så att du kan komma in i yogans alla mentala fördelar. Därför är det viktigt att hitta rätt yogakläder för Dig. Jag har samlat lite tips här på vad man kan tänka på när man väljer kläder. När man har kommit en bit på vägen med yogan så brukar man få sina favorit yogakläder. Det kan handla om att man absolut vill ha ett speciellt material som tex bambu. Eller en viss längd på sina yogaleggings. Jag letar upp Yogias yogakläder från världens alla hörn. Yogia har yogakläder från USA, Australien, Nederländerna, Tyskland, Sverige, Danmark, Canada och Norge. Och bland våra varumärken hittar man Run & Relax, Yoga Democracy, Santa Ni, Urban Goddess, Natural Born Yogi, Shovava, Moonchild Yogawear, Toe Sox, Superlove Tee och många mer.

Yogaleggings - Yogabyxor - Yogatights.....

Ja kärt barn ar många namn. Finns det något bättre än yogabyxor? Det som kännetecknar en yogabyxa är ofta den höga midjan. Den höga midjan gör det lättare för dig att röra dig under yogan, då den inte kasar ner på samma sätt som vanliga träningstights. Den höga midjan på yogatightsen gör också det lättare att känna in när man tex gör andningsövningar, då den håller magen i en stadig position. Det är dock väldigt olika hur lång en yogabyxa är i längden. Ofta i Sverige använder vi oss av en hellång yogatights på vintern, då det kan vara skönt med en värmande yogabyxa, medan på sommaren det kan vara skönt med kortare yogaleggings eller tom yogacapri som är ännu kortare och slutar under knäet. Idag finns det även ursnygga yogashorts eller yogahotpants. Det passar sig självklart på den varma yogaresan utomlands, i Sverige på sommaren men dom är även helt perfekta till Hot Yoga eller Bikramyoga.  Om man utövar mycket fysisk yoga är det att föredra åtsittande yogaleggings med få eller mjuka sömmar. Run & Relax har en fantastiska yogatights vars sömmar är helt obetydliga och känns inte alls. Undvik att ha yogaleggings med rosetter, band, dragkedjor mm, då det kan distrahera och i värsta fall tom göra ont. Sen finns det härliga yogabyxor för lugnare yoga och relax. Svenska Santa Ni har många mysiga kläder i ekologisk bomull som passar både till vardags och till stillasittande yoga och meditation.

Yogatröja - Yogatopp - Yogalinne och Yoga Bh

Likt yogabyxor så är yogatoppen ett väldigt viktig val. Du ska kunna röra dig helt fritt i yogan utan sömmar som river eller armar som spänner. Men det som i alla fall jag upplever som viktigast är att yogatoppen inte trillar över huvudet och dels bör mig "blind" men även visar hela magen i tex Downward facing dog/Hunden. Om du känner att du hela tiden får dra ner din tröja efter varje asanas/yogaposition, så har du förmodligen inte den bästa yogatoppen för dig. Utövar du fysisk yoga så kanske det bästa är en åtsittande yogatopp eller yogalinne med mjuka sömmar och inte allt för djupurringning. Det finns dock massor av snygga och sköna yogalinnen i bra kvalité och material som är lösa och har djupa urringningar. Då är det både snyggast och skönast med en mjuk yoga Bh under, som gärna får titta fram lite bakom yogalinnet eller yogatoppen. Kanske tom i en avvikande färg för att göra det ännu mer bohemiskt och härligt! Det finns även jättesnygga alternativ där yogatröjan sitter åt nertill och är pösigare upptill. Passar bra om man har mysiga kärlekshandtag som man vill undvika att visa, eller med lite större byst. Alla är vi olika och vissa av oss trivs helt enkelt inte i tighta yogakläder, men då finns det toppenbra alternativ till det. Jag måste säga tack till alla varumärken som satsar på Yoga Bh! Varför heter det så och vad är skillnaden mot en vanlig BH eller tränings Bh? Ofta så sitter en Yoga Bh väldigt bra och skönt. Den har inte som funktion att hålla ett stadigt grepp om bysten utan mer hålla den bara. Därför är en Yoga Bh perfekt även till vardag! Jag har helt tagit bort alla min Bh som jag tidigare gick och svor över. Kliade av spets, satt åt på alla ställen förutom runt bysten, och bygeln ska vi inte prata om! Nu använder jag enbart fräscha, snygga och mjuka Yoga Bh:ar ofta i Bambu som är antibakteriellt och reglerar värmen på ett ypperligt sätt. Det finns även lösa sköna och funktionella yogatröjor till mer stillasittande yoga och som man med fördel även använder till vardags och faktiskt ofta till fest! Ett exempel på dessa kläderna är Svenska Santa Ni som tillverkar relaxkläder i ekologisk bomull.

Yogakläder olika material

Liksom alla kläder så använder man olika material även till yogakläder. Det som avviker på ett mycket positivt sätt är att de flesta (i alla fall dom jag tar in i shoppen) av alla yogakläder är omsorgsfullt tillverkade under bra förhållande, miljövänliga material och ofta ekologiska. Detta gör att prislappen ibland blir något högre än om man handlar sina yogakläder på en klädkedja. Men yogakläderna är ofta av väldigt hög kvalité och man kan därför ha kvar dom länge. Följ bara tvättråden som varumärket anvisar så håller yogakläderna mycket längre.

Här är några exempel på tyger som används i kläderna.


Bambu - Ett vanligt material bland yogakläder. Mycket mjukt och tunt tyg. Bambukläder är smarta kläder. Detta miljövänliga material blir mer och mer populärt pga alla fördelar. Bambuns fibrer är runda och lena. Då blir tyget det också. Det har en naturlig förmåga att andas, håller huden sval och är antistatiskt. Dessutom skyddar den mot UV-strålning och är antibakteriellt. Därför är tex underkläder i bambu väldigt populära. Du håller dig fräsch hela dagen. (källa. Pura of Sweden)

Ekologisk bomull - Krav för att klassas som ekologisk bomull:
- Bomullen skall vara tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjorda gödslingsmedel.
- Marken där bomullen odlas måste varit fri ifrån kemikalier i minst tre år.
- Odlingen ska varieras med andra grödor.
- Ekologisk bomull skall certifieras för att få kallas ekologisk.
Att bomullen i till exempel en tröja är ekologisk betyder att den har odlats ekologiskt. Det är bra, men samtidigt kan det ha använts en massa kemikalier när den färgades eller för att hålla mögel borta under den långa frakten. Flera av Yogias tillverkare garanterar därför en miljövänlig tryckteknik på sina kläder. Källa Sveriges konsumenter

Återvunna PET-flaskor till nya yogaleggings - Ett nytt och spännande material är återvunna PET-flaskor.
Jag tycker det är en fantastisk idé och kanske ett sätt att minska våra plastberg i världen, att tillverka kläder av återvunna petflaskor. Vi minskar miljöförstöringen genom bla låg energiförbrukning vid tillverkning. Det ger en bra kvalité på tyget. Ger ljusskydd, UV-skydd (ca 40-50), svettabsorberande

Några fakta från SGS, som har gjort en studie om återvunna plastflaskor. Läs om den här:

10 plastflaskor = ca 450gr polyesterfiber
1 miljon platsflaskor som återvinns sparar 250 fat olja
Återvinning av plastflaskor tar 8 gånger mindre energi än för att producera likvärdig mängd av nya.
Kläder och tyger  av återvunnet polyester kan återvinnas till nya fiber som sen görs nya kläder och tyger av.