Wow! Massor av nyheter!

Mindfulness - medveten närvaro

Vad är mindfulness?

Många av oss har kanske hört begreppet mindfulness men med handen på hjärtat kanske inte exakt kan redogöra för vad det är för någonting. Ingen fara, vi ska göra vårt bästa för att förtydliga det.

Mindfulness betyder kort och gott medveten närvaro och är en form av meditation som du kan göra genom sittande meditation, yoga, andningsövningar eller kroppsscanning. Genom mindfulness övar du på att ta vara på ögonblicket, vara uppmärksam och att leva i nuet. Själva grunden i detta gör du genom att styra ditt medvetande och din egen uppmärksamhet. För att göra det är det viktigt att du går in med en positiv och nyfiken inställning när du utövar mindfulness. Du ska även försöka att inte döma och värdera det du upplever utan endast observera och istället beskriva din upplevelse.

Mindfulness handlar till stor del om att ha en accepterande inställning till både dig själv men även andra. Därför övar man på att se sig själv på ett kärleksfullt sätt då hur du ser på dig själv sätter grunden för hur du mår och hur du upplever din dag.

Mindfulness är idag erkänt som en välfungerande metod vilket är anledningen till att sjukvården använder sig av mindfulness för att enklare kunna hantera oroliga känslor som ångest, nedstämdhet och stress.

Mindfulness är dessutom en central del av många KBT behandlingar som Acceptance and Comitment Theraphy (ACT), Mindfulness Based Stress Reduktion (MBSR) och Dialektiskt Beteendeterapi (DBT).


Hur uppkom mindfulness?

Mindfulness kommer ursprungligen från det buddhistiska Asien, för att vara mer exakt zen-buddhismen. Man säger att begreppet härstammar från det arbete som Buddhas efterföljare gjorde med att utveckla hedersamma karaktärsdrag utifrån den åttafaldiga vägen. Framförallt genom att fokusera på rätt tänkande och utveckla meditation.

Under 1970-talet blir mindfulness en metod man använder sig av inom psykiatri och psykologi. Mycket tack vare den amerikanska forskaren och doktorn, Jon Kabat-Zinn, en känd förespråkare för mindfulness metoden. Han har på 1970-talet hunnit praktisera mindfulness i 13 år innan han bestämmer sig för att överföra dessa tekniker och kunskaper till den amerikanska befolkningen. Kort därefter kunde man konstatera att mindfulness gav utövarna ett bra sätt att hantera känslor som depression, ångest, stress och även beroende. En ny rörelse var född och spred sig snabbt runt om i världen.


Hur kan mindfulness som metod påverka vår hälsa?

Vår kropp och hjärna är ett oerhört kraftfullt verktyg. Faktum är att hjärnan kan inte alltid skilja på det som faktiskt är verkligt och det som är påhittat. Det du upplever och det du tänker kan hjärnan alltså inte filtrera. Detta betyder då att om du tänker tankar som gör dig stressad eller orolig så kommer din kropp och hjärna reagera som att du är det, och eftersom att det inte går att helt utesluta negativa tankar så blir alternativet då att lära sig att hantera dem. Mindfulness kan hjälpa dig att försöka sortera ut dina tankar som endast tankar och inte fakta. På det viset kommer din hälsa inte styras lika mycket av dina tankar.

Ju mer du känner till kring hur din kropp fungerar och reagerar ju bättre kommer du att må. Hjärnan och kroppen gör det den är lärd att göra och kan därför styras av djupt rotade saker, exempelvis händelser från barndomen. Människor som har varit med om traumatiska händelser kan med hjälp av mindfulness lära sig att bättre sortera sina tankar och med det må bättre.

Det är väldigt lätt att fastna i negativa tankespiraler, men med hjälp av mindfulness kan du även lära din hjärna att uppmärksamma det som du mår bra av. Det gör du genom att lägga fokus på att upptäcka de saker som du mår bra av, vare sig det är en varm skön dusch eller en promenad ute i naturen. Då ditt mående styrs av dina tankar så kan du genom att endast tänka på de saker du mår bra av bryta mönstret och lämna den negativa tankespiralen. När du har lärt din hjärna vad det är du mår bra av kommer den till slut uppmärksamma de sakerna omedvetet vilket kommer påverka ditt allmänna mående positivt.


Lär dig att sova med mindfulness


Något som inte har nämnts ännu i artikeln är hur mindfulness kan hjälpa dig som har sömnproblem. Sömnproblem beror ofta på tankar som vandrar iväg till saker som gör dig stressad eller skapar oro, detta leder till att adrenalin pumpas ut och då blir det svårt för hjärnan och kroppen att kunna koppla ned för att sova. Händer det ett par gånger och du har otur så kan det bli ett beteende hjärnan känner igen och lär sig. Då kan bara tanken av en säng eller att sova stressa upp dig vilket gör att du upplever att det i princip blir omöjligt att sova. Just mindfulness är perfekt vid dessa bekymmer då du med hjälp av dess övningar lär dig att hantera dina tankar.


Mindfulness - hur ofta?

Hur ofta och hur mycket du bör praktisera mindfulness kommer såklart variera från person till person men vi tror på regelbunden träning. Om det innebär 10 minuter om dagen eller 30 minuter om dagen är lite upp till dig och din erfarenhet av mindfulness.

Vi brukar säga att det absolut viktigaste är att du får in det i din dagliga rutin, gärna en bestämd tid och plats varje dag, det kommer att hjälpa din hjärna att ta in övningarna. Att lära din hjärna nya tankesätt, att öka din medvetenhet och din uppmärksamhet kommer att ta sin tid så har du möjlighet att ge den de optimala förutsättningar för den att enklare ta in övningarna så rekommenderar vi det.


Varför mindfulness?

Som har nämnts ovan så handlar mindfulness om att du ska öka din egen medvetenhet på det som sker omkring dig. Du kommer efter tillräckligt med övning upptäcka att du har fler val i de flesta situationer du befinner dig i än du har trott tidigare. Mindfulness kommer därför hjälpa dig att göra fler medvetna val och styra din energi på det som du tycker är viktigt och kan påverka. Det innebär även att du blir medveten om det du inte kan påverka och kan lättare släppa taget om det, mindfulnessträning kommer därför göra dig lugnare.

Avslutningsvis, känner du stress, ångest, nedstämdhet eller har sömnproblem? Kanske vill du lära dig att bättre ta vara på varje ögonblick? Behöver du ett verktyg för att uppskatta dig själv mer? Vill du kunna hantera dina tankar bättre? Önskar du att konfrontera en tidigare traumatisk händelse?

Känner du igen dig i något av ovanstående påstående så rekommenderar vi varmt att du ger mindfulness ett försök. Men, vi vill samtidigt poängtera att vare sig du känner att du har ett behov av det eller ej så är det en metod som med allra högsta sannolikhet kommer att få dig att må bättre. Vi här på Yogia använder oss av mindfulness regelbundet och vid de få tillfällen vi kommer in i en svacka där övningarna inte blir av så märker vi väldigt snabbt att vi saknar det!


Mindfulnessövning med ett russin!

För dig som är nyfiken på att testa en övning i mindfulness vill vi dela med oss en riktig klassiker! Det du behöver är en nyfiken och positiv inställning samt ett russin.

Gör så här: 
1. Ta ditt russin och sätt dig bekvämt. Andas och försök känna närvaron med hela din kropp. Låtsas som att du aldrig har sett ett russin tidigare och rikta sedan hela din uppmärksamhet mot russinet i din hand. Fundera för dig själv hur russinet ser ut. Tänk på att du aldrig har sett ett russin tidigare.

2. Ta ditt russin till näsan och lukta. Hur luktar det? Låt det sen närma sig munnen och tänk på hur ytan känns mot dina läppar och kinder.

3. Stoppa försiktigt in russinet i munnen utan att tugga och låt det stanna. Reflektera över hur russinets konsistens känns i munnen och hur smaken börjar sprida sig trots att du inte börjat tugga ännu.

4. Låt tungan utforska hela russinet, när du har gjort det kan du sakta men säkert börja tugga. Känn hur smaken fördelas av varje tugga och svälj sedan långsamt och försök följa med russinet hela vägen ned i magen.

5.
Nu kan du avsluta denna övning med att sluta dina ögon och reflektera över vad du har känt.

Detta är en perfekt mindfulness övning för att göra kropp och själ mer sammanlänkande. Du tränar även på att lära känna smaker och dofter och få ut mer nöje av maten.


Övningar i mindfulness med Alexandra Palmblad

Nu när du har testat övningen med russinet så är du kanske sugen på att testa något lite mer avancerat? Först kommer en kort video som uppvärmning och sedan två mindfulnessövningar i audio-format. En övning är för vuxna och en för barn, se detta som ett perfekt tillfälle att öva och koppla av tillsammans. 

Mind Your Body's mindfulnessinstruktör, KBT-psykoterapeut och handledare Alexandra Palmblad guidar dig. Se mer på www.mindyourbody.club 

Mindfulnessövning för vuxna 



V

Mindfulnessövning för barn 

Favoritprodukter till MINDFULNESS

Här har vi samlat massor av härliga produkter i utvalda kategorier som vi vet är uppskattade bland våra kunder som utöver Mindfulness.  Allt från Yogaoljor till kristaller & Stenar.


Yogaoljor
Ta dina sinnen till en ny nivå med väldoftande yogaoljor i praktiska rollers.

Bok - Pausa
Mindfullnessinstruktören Ulrika ger tips & övningar för återhämtning. 

Kristaller & stenar
Balansera dina energier och chakran med olika kristaller och stenar.