Wow! Massor av nyheter!

Ayurveda - kunskap om livet!

Precis som Yoga är ayurveda en traditionell indisk lära som används för att få hela människan i balans.  
Genom att beskriva individen ur ett helhetsperspektiv med fokus på utmärkande egenskaper och personlighetsdrag.

Artikeln om ayurveda skrivs i samarbete med Wivi-Anne Nyberg som genom sin dröm om ett hållbart samhälle med hela och välmående människor valt att fördjupa sina kunskaper inom hälsa. Idag har hon föreläsningar, coachar ledare, medarbetare och privatpersoner till ett mer balanserat arbetsliv. Tillsammans med Tina Ikonomidou grundade Wivi-Anne HelhetsAkademin i Helsingborg med fokus på deras kompetensområden - hälsa, HR och mänsklig utveckling. De anser att hållbara människor är en förutsättning för ett välfungerande samhälle med välgående näringsliv. 


Ayurvedans historia

Ayurveda är en urgammal medicinsk lära/visdom vars ursprung spåras till Indien 5000 f.Kr. Ayurveda betyder “kunskap om livet” och innebär att den enskilda individen beskrivs ur ett helhetsperspektiv med fokus på utmärkande egenskaper och personlighetsdrag.

Ayurveda identifierar tre olika kroppstyper även kallat doshor som var och en utmärker specifika egenskaper, Vata, Pitta och Kapha. Varje individ är en blandning av de olika doshorna men vanligtvis dominerar en eller två av dem. Det är viktigt att lära känna och identifiera sig med den egna kroppstypen eftersom nyckeln till beteende och hur vi hanterar olika situationer grundas där. Hur kroppstypen påverkar ditt dagliga liv kan till exempel utmärk sig i olika sätt att tänka, planera, agera, lösa problem, hantera konflikter osv. Men framför allt hur individer reagerar olika på psykisk och fysisk stress. Genom att betrakta våra olika kroppstyper får vi ett annorlunda perspektiv på oss själva och våra starka och svaga sidor. Genom Ayurveda får du ett effektivt verktyg för att balansera dina svagheter och utveckla dina möjligheter. 

Källa   Här 


Wivi-Anne fick upp ögonen för ayurveda redan för ca. 18 år sedan under sin första yogalärarutbildning. Mycket tack vare att hennes dåvarande lärare levde en hel del efter ayurvedan vilket också märktes i undervisningen. När hon fördjupade sig mer i yogans värld kom ayurvedan som ett naturligt inslag i det. 

För att lära sig mer om metoden utbildade hon sig till ayurvedisk hälsorådgivare hos Ayurveda Akademin i Solna och har nu använt metoden i drygt 8 år som helhet. 

Ayurveda har hjälpt henne på många sätt. Hon har lärt sig att kartlägga hur balans känns, hur hon känner igen tecken på obalans samt vilka verktyg hon kan tillämpa för att återfå balans och därmed bättre hälsa och välmående. 



  Jag "hittade hem", likt en djup kunskap och visdom som jag hade inom mig. 
Och framför allt märkte jag hur lätt min kropp, sinne och känslor svarade an till det sett ayurvedan ser på livet och hälsan.
- Wivi-Anne Nyberg

Här listar hon sin dagliga ayurveda rutin

1. Det är först och främst viktigt att försöka leva i balans så mycket det går.
2. Det första hon gör på morgonen är att använda tungskrapa, gurgla munnen med sesamolja och borsta tänderna.
3. Därefter utför hon, fysisk yoga eller lugnare varianter som yin yoga samt promenad innan och meditation efteråt.
4. Sesamoljemassage och en dusch.
5. Frukost. 
6. Under dagen, äter hon regelbundna måltider, helst varm mat och dryck samt tar regelbundna återhämtningspauser.
7. Sömnen är otroligt viktig därför försöker hon varva ner vid 19.30 med hjälp av dämpad belysning och levande ljus.
8. Hon går till sängs vid 22.00. Gärna med andningsövningar och meditation samt en stund på spikmattan för avslappning.

Alla människor har nytta av ayurveda. Du måste däremot våga se ärligt på ditt liv samt vara villig att bryta mönster och vanor som inte gagnar dig i utbyte mot nya vanor. Livet är logiskt därför är ayurvedan så fantastisk. Den följer naturens rytm och element vilket gör den så verksam. Med relativt lätta metoder kan en individ få så mycket välmående.

Några avslutande tips inför mörka perioder såsom höst & vinter, som i huvudsak är vata doschans tid. Klä dig varmt, skapa hållbara rutiner, ät och drick varmt samt hitta verktyg som gör/håller dig grundad.



En individ som lever i balans - i kropp & själ, tankar & känslor - kan lättare skapa ett långt liv med hög hälsa, ett harmoniskt inre och djupt välmående
- Wivi-Anne